Je to zvyk, který si mnozí z nás nesou z dětství – omýt maso pod tekoucí vodou před jeho přípravou. Ať už je to kuřecí, vepřové, nebo hovězí, mnozí věří, že se tím maso zbaví nečistot a bakterií.
Moderní věda a potravinová hygiena však bijí na poplach a jednoznačně tvrdí: mytí masa je zbytečné a zvyšuje riziko otravy jídlem.
Základní myšlenka, že voda maso očistí, je mylná. Většina bakterií, jako je salmonela nebo kampylobakter, se nachází na povrchu masa a jsou na tolik silné, že je pouhý proud vody nezahubí. Jediný spolehlivý způsob, jak se jich zbavit, je dostatečná tepelná úprava, tedy pečení, vaření, nebo smažení na vysokou teplotu (nad 75 °C). Maso, které kupujete v obchodech, je navíc už z výroby hygienicky ošetřené, takže jeho domácí „omývání“ nemá žádný smysl.
Toto je ten hlavní důvod, proč byste měli s mytím masa přestat. Když maso oplachujete pod proudem vody, kapky vody rozstříknou bakterie po celém vašem dřezu, kuchyňské lince, nádobí a dalších plochách v okolí. Výzkumy dokonce prokázaly, že se mikroorganismy mohou tímto způsobem šířit až do vzdálenosti 3 metrů! Bakterie se tak mohou snadno dostat na vaše čerstvé ovoce, zeleninu nebo jiné potraviny, které se nebudou dále tepelně upravovat. Tomuto jevu se říká křížová kontaminace a je jednou z nejčastějších příčin potravinových otrav.
Nebojte se, existují jednoduchá a účinná pravidla, jak připravit maso bezpečně a hygienicky:
Zapomeňte na staré zvyky a osvojte si moderní a bezpečné postupy. Vaše zdraví i zdraví vaší rodiny za to stojí!
Zdroj foto: MENHOUSEMAN, Pixabay.com
Sledujte nás…